НОВИНИ

Български политици на годината станаха четирима евродепутати

В традиционната си годишна класация Дарик радио избра за политик на 2017 г. четирима български евродепутати - Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев, Искра Михайлова и Сергей Станишев.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:27, 16.12.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Те са отличени заради позициите им за приемането на България в Шенген, отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, отстояването на българския интерес за продължаването на кохезионната политика на Европейския съюз за намаляване на разликите между страните-членки.

Отличието се присъжда и за противопоставянето на двойните стандарти при храните, признаването на българското малцинство в Албания, защитата на българските общности в Македония, Сърбия и Косово и обучението на български език в Украйна. Също така и за усилията за отпадането на визите за българите за Съединените американски щати.

;

Четиримата коментираха пред медиите българското европредседателство.

Андрей Ковачев, евродепутат и заместник-председател на Европейската народна партия: Ние даваме пример в Европейския парламент за координиране на нашите позиции по важните за България теми. Наистина се надявам по време на тези шест месеца България да има положителни новини и вътрешнополитически, а не боричкания.
;
Искра Михайлова, евродепутат от Движение за права и свободи: И по време на председателството, и в България политическият живот да бъде нормален, тъй като председателството за нас, които работим в европейските институции, не изключително признание, което изисква някакви универсални усилия и застиване на всички проблеми. Не, председателството е част от нормалното функциониране на Европейския съюз.
;
Сергей Станишев, евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти: По национални въпроси трябва да действаме национално. Радвам се, че още на Конгреса на БСП през октомври БСП даде сериозен принос за визията България в каква Европа да съществува.
;
Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО: Искам да поздравя колегите за това, че когато трябва да се работи по национална тема, политическите ни различия нямат значения. Ние сме една от малкото национални делегации, които се събират преди всяка сесия и се събираме заедно с нашия посланик, който идва с дневния ред както ще гласува нашето правителство. Правителството беше на Борисов, на Орешарски и пак на Борисов, но няма значение. Този дневен ред се спазва и това е хубаво.
;

Във вътрешнополитически план председателят на ПЕС Сергей Станишев коментира, че не може опозицията „да замре“, заради европредседателството, а Андрей Ковачев обвини левицата и ДПС в липса на морал, заради това, че точно на 17 януари, когато Борисов ще представи приоритетите на председателството ни пред Европарламента, в българския парламент да има дебати по вот на недоверие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Райънеър“ призна синдиката на пилотите, но не и на кабинния персонал
„Райънеър“ призна синдиката на пилотите, но не и на кабинния персонал
Северна Корея е извършила кражба на онлайн криптовалути
Северна Корея е извършила кражба на онлайн криптовалути