COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Български постмодернизъм от края на 20-и век

В Галерия „Люнион” в Пловдив представят част от богатата колекция, която е събирана през годините. До края март ценителите на изобразителното изкуство ще могат да видят 12 работи на художници, създали знакови творби за развитието на българската живопис.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
20:00, 09.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Картините на пловдивчанина Георги Божилов – Слона, на Генко Генков и Димитър Буюклийски са акцент в изложбата. Творбите на тези художници според галеристите се свързват с процесите на модернизиране на българската живопис от последните десетилетия на 20-и век.

Павлина Маринова - галерист
"Обединява ги творческият начин, по който се изразяват - и тримата са много модерни и всъщност творчески това ги обединява - модерността в живописта."

Новите течения в българската живопис, в които работят тези автори, както и концептуализмът, поп-арта изразяват желанието на младите тогава художници да надскочат закостенелите според тях разбирания за ролята на сюжета и разказа в картините.

Павлина Маринова - галерист
"Те преспокойно преминават в класиката и се водят класици, но те са започнали в изкуството последните десетилетия на миналия век, това ги обединява."

В изложбата е представен с една творба и Кольо Карамфилов, автор, който скоро ни напусна, но остана в спомените на любителите на родното изкуство като ярък продължител на „модерността”. Сред картините представени в галерията има и работи на Константин Щъркелов, майстор на акварела и Дора Кънчева.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината