НОВИНИ

Български студент превърна мoнyмeнтa нa Бyзлyджa във виртуален музей

Български студент, който учи в Шотландия и негов колега превърнаха мoнyмeнтa нa вpъх Бyзлyджa в модерен кoмплeкc зa oтдих c кoнцepтнa зaлa, мyзeй и кpъгъл пaнopaмeн кopидop. Проектът им "Бузлуджа - виртуална реалност" е достъпен безплатно за всеки, който иска да разгледа уникалния паметник. Освен във виртуалната реалност, изживяването е достъпно и на обикновен компютър и наподобява компютърна игра.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:37, 15.05.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

"Забрави миналото" изписва някой на входа на паметника-символ на отминала епоха. С известна ирония именно следите на времето днес са превърнали Бузлуджа в място от бъдещето.

Рафал Чарновски - съавтор на проекта: Първият път, когато го видях бях поразен колко огромно е всичко. Влязох в залата и се смаях, никога не съм виждал нещо подобно.

Рафал от Полша и Тодор от Горна Оряховица се запознават като студенти в Шотландия. За тях Бузлуджа е архитектура на световно ниво. Сюрреалистично пространство, което си заслужава да бъде усетено и преживяно. Повече от година посвещават на изработването на интерактивната програма - Бузлуджа-виртуална реалност.

Тодор Русанов - съавтор на проекта: Посреща ви едно широко лоби и рецепция, и там всеки човек тряба да избере дали иска по стълбите или директно да влезе в амфитеатъра.

Всяко движение на зрителя се пресъздава в програмата. Може да се надвесите през прозореца, да огледате всяка подробност, все едно сте там. Проектът на двамата студенти предизвиква огромен интерес в Шотландия.

Тодор Русанов - съавтор на проекта: Питаха дали това е извънземна чиния, къде се намира и наистина бяха изключително въодушевени и искаха да посетят това място.

Разходката продължава 45 минути. Момчетата са си поставили за цел да привлекат вниманието към състоянието на паметника и спешната нужда от ремонт. Да изтрият асоциациите от миналото, за да стане възможно за всеки да я оцени. Все пак друга подобна сграда няма никъде в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Стоянова: В новия състав на СЕМ всички са професионалисти
Мария Стоянова: В новия състав на СЕМ всички са професионалисти
РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Експертите за спорните промени в Изборния кодекс
РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Експертите за спорните промени в Изборния кодекс