НОВИНИ

Български учен е посочен в класацията на Нобелови лауреати

Повод за гордост в деня на празника. Български учен е посочен в класацията на Нобелови лауреати, като един от десетте души в света с най-голям потенциал да направят големи открития в бъдеще. Това е Теньо Попминчев, той откри начин да генерира рентгенови лазери в "джобен формат". Българинът вече е бил и герой в "По света и у нас", където първи ви запознахме с откритията на братята Попминчеви от Казанлък.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:34, 22.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

В класацията на Нобеловите лауреати излизат 10 млади учени, които вече са получили признание за постиженията си. Според списанието това са упорити хора, но и мечтатели, практици но и творци. И авантюристи, бихме добавили ние за Теньо Попминчев и брат му, които надскачат ограниченията на съществуващите догми.

Проф. Теньо Попминчев, Калифорнийски университет, Сан Диего: Предишните догми в моята област бяха, че не може да се направи рентгенова светлина с лазерни свойства, на принципите на които ние основаваме нашите изследвания.

Българинът убеждава колегите си да променят съществуващата технология. И насочват инфрачервен лазер в камера с благороден газ под високо, а не под под ниско налягане. И чудото се случва - успяват да генерират кохерентни рентгенови вълни в лаборатория. Сега Теньо, заедно с брат си Димитър, смайват с ново, още по-неочаквано откритие. И отново с експеримент, който изглеждал невъзможен.

Проф. Теньо Попминчев: Второто откритие действително ни изненада с много неочаквани свойства на материята, която използваме. И както казах, ние разбихме една своя собствена догма.

Решили да генерират хармонични вълни пропускайки UV лазер в хаоса на плазма. И сензационно успели да получат високоенергийна цветна дъга. Откритията им ще дадат мощен тласък в разработването на всякакви нанотехнологии. Да не говорим за приложенията им в медицината, където рентгеновите снимки ще имат резолюция до един атом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етносватба събра стотици в народни носии
Етносватба събра стотици в народни носии
Броят на колите със софийска регистрация се увеличава
Броят на колите със софийска регистрация се увеличава