НОВИНИ

Български ученици със шест медала от Олимпиадата по математика в Хонконг

Българските ученици спечелиха шест медала от Международната олимпиада по математика в Хонконг, съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

български ученици шест медала олимпиадата математика хонконг
bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 15.07.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Виолета Найденова /в 11-и клас от СМГ/ е с бронзов медал, Александър Чергански /12-и клас от СМГ/ е със сребърен медал, Христо Папазов /11-и клас от Американския колеж/ е с бронзов медал, Даниел Атанасов /12-и клас от СМГ/ е със сребърен медал, Станислав Славов /12-и клас от СМГ/ е със сребърен медал, а Атанас Динев /10-и клас в ПМГв Бургас/ е с бронзов медал.

В олимпиадата е имало участници от 117 държави. Ръководители на българския отбора са проф. Петър Бойваленков, доц. Емил Колев и Александър Макелов.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния, като България е участвала във всички нейни издания. До 2016 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 265 медала: 53 златни, 107 сребърни, 105 бронзови медала и 10 почетни грамоти.

Българските ученици пристигат утре в 12.00 часа на Терминал "2" на летище "София".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Бойко Борисов откри нов пътен възел в Бургас
Премиерът Бойко Борисов откри нов пътен възел в Бургас
Археолози откриха християнска базилика в крепостта Палматис край Тервел
Археолози откриха християнска базилика в крепостта "Палматис" край Тервел