Пет български партии ще изпратят депутати в Европейския парламент. До каква степен преференциите ще пренаредят партийните листи и кога ще станат ясни имената на новите евродепутати - вижте повече от прякото включване на Милена Кирова, която е в специалното студио на БНТ в Централната избирателна комисия.

Все още не са готови на 100% резултатите от евроизборите, които се проведоха в неделя у нас. Очакват се книжата от последните пет районни избирателни комиси, а утре ЦИК трябва да обяви разпределението на мандатите на 17-те места за български евродепутати.

При обработени 95 % от изборните протоколи със сигурност в Европарламента влизат представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и "Демократична България".

ГЕРБ събира близо 31% от гласовете в страната. БСП е втора политическа сила - с малко над 24% подкрепа. Третото място е за ДПС с над16% гласове, ВМРО има над 7% одобрение. "Демократична България" е последната политическа сила, която минава бариерата със над 6% одобрение.

Около 1/3 от гласоподаватели са използвали преференциалния вот и се очаква да има пренареджане в листите на БСП и ВМРО.

В ЕП влизат представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, „Демократична България“

В ЕП влизат представители на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, „Демократична България“

Пет партии ще имат депутати в Европейския парламент. Това показват резултатите при обработени 95 % от изборните протоколи от вчерашния вот. Със сигурн...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019