НОВИНИ

Българските общности в страните от Западните Балкани

Без пари за медиите на майчин език, малко или никакви паралелки за изучаване на български и административни спънки - българите от Западните покрайнини сигнализират, че разписаните им по закон права не се спазват на практика. Представители на българските общности в Сърбия, Македония, Албания и Косово изложиха проблемите си пред вицепрезидента Илияна Йотова, изпълнителната и законодателната власт.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:54, 12.06.2018
Чете се за: 01:02 мин.
По света

"Да" си е "да" и на български, и на сръбски, но в Босилеград на български се женят упоритите.

Александър Димитров, Сдружение ГЛАС-Босилеград: И служителят казва - Еми, как на кой? На сръбски! Викам - хубаво, ама нали сме българи, би трябвало, ако поискаш да го направят и на майчин език.

Ако след сватбата последва акт за раждане, отново има разминаване между буквата на закона и буквата на гишето, именно буквата - а. Чиновниците записвали новородените без българските окончания.

Александър Димитров, Сдружение ГЛАС-Босилеград: При чисто български родители, майката може и да е -ова, но на женското дете става само -ов.
Владимир Чургус- посланик на Република Сърбия в Република България: Всички граждани на Сърбия имат неприкосновено право да се определят като българи, унгарци или като всяко едно от 26-те малцинства у нас. Сърбия има един от най-добрите закони за малцинствата в света, не само в Европа. Ние прилагаме закона и всеки гражданин има право да го използва.
Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина: Трябва да има много по-сериозна намеса на високо ниво от българската държава, до 86-та година децата си бяха записвани с българските имена.
;

В същото време политиците оцениха българските общности като ключов фактор за ускоряване на присъединяването на Западните Балкани към Евросъюза.

Валери Симеонов, вицепремиер на Република България: Защото са пряко и непосредствено заинтересовани от регионалната стабилност и сигурност в региона, от премахването на съществуващите административни бариери.
Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Нашите общности по никакъв начин не бяха въвлечени в дискусията, когато се подготвяше срещата на върха за Западните Балкани. А едно от основните условия за членство в Европейския съюз, освен добросъседството, това е спазване на правата на човека и спазване на малцинствените права.

В бъдеще време остава създаването на Български културен институт по подобие на институтите Сервантес или Гьоте например.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички отбори и хиляди запалянковци вече са в Русия за Мондиала
Всички отбори и хиляди запалянковци вече са в Русия за Мондиала
​Пожар пламна в района на Кресненското дефиле, причината е късо съединение
​Пожар пламна в района на Кресненското дефиле, причината е късо съединение