НОВИНИ

Българските превозвачи готвят контраблокада при протести на гръцките фермери

Българските превозвачи готвят незабавна контраблокада на границата, ако и тази зима гръцките фермери решат да правят стачка. Това заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Причината е, че нашите транспортни фирми претърпяха огромни загуби при протестите миналата година. Вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова днес посети граничен пункт Кулата, като подчерта, че МВР поддържа постоянен контакт с гръцките власти за изпреварваща информация за евентуални протестни действия.

bnt avatar logo
от златин бояджиев
16:49, 18.01.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Ако заявените намерения от страна на гръцки фермери за готвени протести и нови блокади на границата се осъществят, българските превозвачи вече са решили да предприемат категорични ответни действия.

Йордан Арабаджиев - изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи
Те ще включват недопускане на гръцка земеделска продукция и риба на територията на страната, както да се внася в България, така и да се транзитират.

Отговорът на фермерските протести е заради загубите, които претърпяха транспортните фирми у нас миналата година. Те са в размер от над 20 милиона евро, а блокадата продължи повече от 30 дни. Съдебните искове на превозвачите пропаднали, защото не били открити организаторите на протестите. Сега евентуалните искове ще бъдат насочени към гръцката държава.

;

Сезирали сме главния прокурор на Гърция шефът на полицията, защото за нас ако се стигне до блокиране на магистрали и гранични пунктове има текстове в наказателния кодекс, които забраняват такива действия и се надяваме прокуратурата в Гърция още в зародиш да пресече такива действия.

Българските превозвачи ще настояват гръцкото правителство да изпълнява ангажиментите си и да бъде спазен основния принцип на Европейския съюз за свободно придвижване на хора и стоки. Днес вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова провери на граничния пункт плановете за организация на движението при евентуална блокада от гръцките фермери. Целта е да бъдат предприети превантивни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Аликанте заваля сняг за първи път от 91 години
В Аликанте заваля сняг за първи път от 91 години
Депутатите гласуваха регламентите за домашни казани
Депутатите гласуваха регламентите за домашни казани