НОВИНИ

Българските превозвачи са готови за протести в Брюксел

Българските превозвачи са готови за протести в Брюксел, ако Европейският парламент приеме пакета за мобилност "Макрон", предвиждащ тежки регулации в транспорта. Въпреки постигнатото съгласие по спорните текстове с Европейската комисия, Европарламентът отказа да ги допусне за обсъждане.

Николай Минков
от Николай Минков
18:56, 19.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

12 500 са лицензираните фирми за международни превози, с близо 68 000 тежкотоварни автомобила, които пряко ще бъдат засегнати от новите регулации на Брюксел.

На 4 юни Европейската транспортна комисия се съгласи да оттегли спорните текстове, предвиждащи на всеки 3 седмици шофьорите задължително да се прибират за почивка в родината и забраната да спят в кабините на камионите. Европейският парламент обаче отказа да допусне новите предложения за обсъждане.

Йордан Арабаджиев - изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи: Старите държави членки нямат никакво намерение да се съобразят с каквито и било аргументи от новите държави.

От бранша заплашиха с протести, ако българското предложение не бъде обсъдено в европарламента.

Ангел Траков - председател на УС на Съюза на международните превозвачи: Организираме протести в ЕС, с всички засегнати страни. Организиране на референдум за излизане от Европейския съюз и пълна агитация на всички наши служители и техните семейства да не гласуват за изборите за депутати за Европейски парламент.

Сега на ход са 17-те ни евродепутати, които трябва да осигурят подкрепата на още 60 свои колеги, за да внесат в европарламента българската редакция на транспортния закон. Решаващото гласуване ще бъде между 2 и 3 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Инкогнито в метрото
ДРУГИТЕ новини: Инкогнито в метрото
Президентът Радев се обяви за единно европейско решение на мигрантския въпрос
Президентът Радев се обяви за единно европейско решение на мигрантския въпрос