НОВИНИ

Българските туристи масово отменят резервации за почивка в Турция

Средно между 800 и 1200 лева ще излезе почивката за 7 дни в чужбина тази година. Сред най-предпочитаните дестинации остават Италия, Испания и Гърция. Масово отменени резервации за Турция обаче, отчитат от бизнеса.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:04, 19.03.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Преориентиране на туристите към по-сигурни дестинации - това отчитат туроператорите. Заради зачестилите атентати в Турция хората масово отменят планирани, дори платени екскурзии, понякога с риск да загубят пари.

Свидна Динева - член на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти: "Такова е клиентското настроение - притеснени са. И действително всеки ден и обаждания имаме дори да не са анулации по програми за почивки за лятото, например има обаждания и очакват от нас да има кажем каква е обстановката - дали е безопасно да пътуват".

Затова се увеличават и хората, които решават да сключат доброволна застраховка "отмяна на пътуване", тя е в размер на 2-3 % от цената на екскурзията или средно 15-30 лева. Така си оставят възможност за реакция.

Свидна Динева - член на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти: "Която всъщност би му гарантирала връщане на всичките пари, които е дал до момента, при случай на отказ от негова страна".
;

Отказалите се да почиват в Турция се преориентират основно към Италия. Запълват се и групите за Испания. Въпреки засиленият бежански поток, който преминава през Гърция, интересът към почивките и екскурзиите там не е намалял. Цените през летния сезон тази година няма да се различават съществено от миналогодишните.

Свидна Динева - член на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти: "Турция - самолетните програми - варират цените за самолетните програми около 1000 лева. За Италия програмите, които се предлагат в момента са около 1100 -1200 лева едноседмична почивка със 7 нощувки. За Испания средната цена на пакета е около 1000-1100 лева. Гърция - там основно пътуваме с автомобил, има и организирани почивки с автобус. На закуска и вечеря средно почивката седмичната излиза около 700-800 лева".

От туристическите агенции си обясняват засиления наплив към тези държави с желанието на хората да съчетаят почивката с културен туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители против закриване на детски център
Родители против закриване на детски център
ДПС все още обмисля дали да издигне свой кандидат на президентските избори
ДПС все още обмисля дали да издигне свой кандидат на президентските избори