НОВИНИ

Българският доклад за национална сигурност: заплаха ли е Русия?

Докладът на правителството за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се посочва, че Русия представлява риск за националната ни сигурност и за стабилността на Балканите, предизвика разнопосочни реакции в парламента. Повечето политически сили обясниха написаното с членството ни в НАТО и в ЕС, и с общата оценка на отношенията с Русия. Но за БСП записаното е груба грешка.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:20, 13.09.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше умерен в оценката си , като според него текстът за заплахата от Русия е изваден от контекста.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: Това, което мога да заявя категорично, е че ние сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, има за изострените отношения между ЕС - Русия - НАТО и разбира се, че в този доклад се говори за тази информационна война, която се води. Мисля, че не трябва да се оставяме на интерпретации и на тълкуване, а просто да се запознаем с текстовете, които по никакъв начин не създават предпоставки за едно противопоставяне.
Антон Кутев, зам. председател на ПГ на БСП за България: Последните няколко правителства показват определено антируски настроения. За мен, аз съм казал, че българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски и английски .Това ,че бихме могли да поддържаме добри отношения с Москва, не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Напротив, именно като членове на НАТО и ЕС ние можем да бъдем моста на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история.

Обединените патриоти демонстрираха разнопосочна реакция. Според проф. Станислав Станилов от АТАКА написаното в доклада е „глупост“. Но Милен Михов от ВМРО беше на друго мнение - според него Студената война се завръща в Европа.

Милен Михов, ПГ на Обединени патриоти: Докладът за националната сигурност в тази част много откровено и вярно отразява заплахите за националната сигурност, с които съществуват в региона и фактора Русия в тази посока.
;

Лидерът на ДПС изненада със своя прочит на доклада , като акцентира не на тезата за заплаха от Русия, а на посочената опасност от възраждането на екстремистки формации.Той изрази учудване, че този пасаж убягва от вниманието на политиците и медиите,защото според него решението на този проблем трябва да се търси вътре в България. За отношенията с Русия заяви:

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: България е част от НАТО и ЕС и ние трябва да отчитаме този факт и отношенията НАТО - Русия, ЕС - Русия няма как да не влияят и върху нас.

Всички политически сили бяха единодушни, че не очакват написаното в доклада да влоши отношенията ни с Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш модел става директор на комуникациите в Белия дом
Бивш модел става директор на комуникациите в Белия дом
Събарят сградите по улица „Шипка, които ще пречат на разширяването ѝ
Събарят сградите по улица „Шипка, които ще пречат на разширяването ѝ