НОВИНИ

Българският изпълнител на „Евровизия“ 2020 ще бъде обявен на 25 ноември

България отново ще има свой представител на на „Евровизия“ след едногодишно отсъствие от международния музикален конкурс.

българският изпълнител евровизия 2020 обявен ноември
bnt avatar logo
от БНТ
15:31, 31.10.2019
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Това стана възможно, след като Българската национална телевизия постигна споразумение за публично-частно партньорство за финансиране на участието. Българският представител в Ротердам ще бъде обявен на 25 ноември на съвместна пресконференция на БНТ и нейните партньори в проекта. Както бе съобщено от генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, в българското участие на „Евровизия“ 2020 ще се включат продуцентски компании от България и Великобритания.

С преструктурирането на участието на страната ни на „Евровизия“, фокусът ще падне върху осигуряването на дългосрочно развитие на изпълнителите след изявата им на конкурса и предоставяне на международна платформа за развитие на творческите индустрии в България. Надеждите на продуцентите са, че с новия подход ще се намери дългосрочен механизъм за гарантиране на бъдещето на българското участие в „Евровизия“. Така конкурсът ще се превърне във възможност за популяризиране на България в Европа и в цял свят в положителен контекст.

Продуцентският подход, избран за българското участие на „Евровизия“, е честа практика при реализация на творчески проекти от този тип в държави като Великобритания, Испания, Белгия, Холандия, Австрия, Швейцария и други.

„Евровизия“ е международен песен конкурс, който се провежда се без прекъсване от 1956 година в сътрудничество между обществените радио и телевизионни компании в Европа. Конкурсът се излъчва от над 50 телевизии в Европа, САЩ, Австралия, Китай и други, като събира аудитория от над 200 милиона зрители. Това го прави най-голямото телевизионно събитие в света извън спорта. През 2019 известната стрийминг платформа Netflix закупи правата за излъчване на конкурса в САЩ. През 2020-а година „Евровизия“ ще се проведе в холандския град Ротердам на 12, 14 и 16 май. Всички конкурсни вечери ще бъдат излъчвани на живо по БНТ 1.

Повече информация за конкурса можете да намерите на официалния сайт на Евровизия България, както и в социалните мрежи – Facebook, Twitter и Instagram.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За морето с любов - ОУ Капитан Петко войвода
За морето с любов - ОУ "Капитан Петко войвода"
Две момичета от Харманли инсценирали собственото си отвличане
Две момичета от Харманли инсценирали собственото си отвличане