Българският представител в Детската Евровизия Лидия Ганева се включи в благотворителна инициатива за детската онкохематология в пловдивската болница „Свети Георги". Учениците от езиковата гимназия „Иван Вазов събират средства за ремонт на отделението. Част от оборудването за детската Евровизия в София през миналата година ще бъде дарено на онкоотделението. То е използвано от изпълнителите на всичките 17 страни в конкурса.

"Подай ръка, дари усмивка" е мотото на благотворителната инициатива. Учениците от езиковата гимназия „Иван Вазов" се надяват да съберат достатъчно средства, за да се ремонтира стаята за игра в отделението.

Симеон Добчев
Нуждаят се от стойки, нуждаят се от тотален ремонт на почти всяка една от стаите.
Георги Янев
Ние влагаме много усилия празника да бъде хубав и да знаем, че след това нашите усилия не са били, за да имаме някакво преживяване тук, а всъщност са помогнали дори на малка група деца е нещо уникално за нас

Детето-чудо както наричат Лидия Ганева изпя песента „Вълшебен ден", с която ще представи България на Детската Евровизия в Малта.

Лидия Ганева
Аз участвам в това благотворително събитие, защото искам да помогна на болните деца. Аз вярвам, че те ще се оправят, защото вярвам в чудеса.

Учениците организираха празника по повод Деня на испаноговорящите страни. Учебният театър показа на езика на Сервантес какво е общото между българите и испанците.

Пламена Чотова
Общото е, че те са много темпераментни хора, топли, усмихнати и обичаме да се веселим и се опитваме това да представим на празника си.

За кулинарния базар децата бяха приготвили сами традиционни испански ястия като гаспачо, начос, буритос, тортила.