COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Българският производител ще има по-голям достъп до потребителския пазар

Българският производител да има по-голяма възможност за достъп до потребителския пазар директно. В тази посока работи Министерството на земеделието и храните. За да се скъси веригата на доставка, ведомството в момента води активни разговори с големите търговски оператори. Надеждата на земеделския министър Десислава Танева е още в края на този месец да бъдат обявени съответните програми, които тези оператори ще предложат на българския производител. Какъв процент от консумираното количество храна ще бъде местно производство, в крайна сметка ще реши потребителят, уточни тя в "Денят започва".

Росица Белева
от Росица Белева
08:27, 11.11.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Направихме промени в обвързаната подкрепа и от следващата година точно малките и средни фирми ще получат значително по-висока единична ставка на тяхното производство, отколкото големите ферми. Второ, ние приключихме успешно кампанията "Подкрепа на българското". В хода на тази кампания възникнаха много предложения. От следващата година ние ще предложим инструмент за държавна подкрепа на организирането на постоянни фермерски пазари. Всички стъпки ще доведат до едно - българският производител да има по-голяма възможност за достъп до потребителския пазар директно, да скъсим веригата на доставка, а оттам-насетне българският потребител е този, който ще избере какво да потребява. Какъв процент от консумираното количество храна в страната ще бъде местно производство в крайна сметка ще го реши потребителят, нашата роля е как да увеличим възможностите за достъп до този пазар на производителя в България.

Десислава Танева обяви още, че базовото плащане в размер на 600 млн. лева по схемата за единно плащане на площ ще бъде платено по-рано тази година. Това се предвижда да стане декември месец, а не в края на януари.

През февруари е възможно да бъде изплатена и обвързаната подкрепа благодарение на подобрената система за обработка на документи. От следващата година тази обвързана подкрепа ще е променена с модулирана ставка, където по-високата ставка ще бъдат на стопанствата до 30 хектара.


Гледайте целия разговор с Десислава Танева във видеото.

Топ 24
Най-четени
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината