НОВИНИ

Българският шофьор - разсеян, агресивен, с висока самооценка

Над 80% от катастрофите у нас се дължат на шофьора. Агресията на пътя, несъобразената скорост и разсеяността са един от най-големите недостатъци на българските шофьори, стана ясно от националното изследване, направено сред 1000 активни шофьори, на възраст между 18 и 75 години. Кои са най-големите рискове на пътя и защо водачите у нас имат толкова висока оценка за себе си - гости с коментар в Сутрешния блок на БНТ бяха Алекси Кесяков от Държавно-обществената комисия по безопасност на движението и социологът Боян Кутевски.

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 31.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Автомобилът е достъпно средство за показване на самочувствие, за демонстриране на моментно надмощие, обясни Кутевски. По думите му, при провеждането на изследването, участниците в него са били откровени в отговорите си и са признали за нарушения, но след това обаче бързо забравят и започват да се самоизтъкват в качествата си на водачи на пътя.

Основните фактори за създаване на пътно-транспортни произшествия са неумение и незнание на водача, както и употреба на алкохол и забранени вещества, обясни Алекси Кесяков.

Алекси Кесяков, Държавно-обществена комисия по безопасност на движението: Хората трябва да осъзнаят, че много важна в движението е личната безопасност. Трябва обучение от ранна възраст, в училището в семейството. Трябва да се учи психология, да имаме малко повече информация за човешките възможности, тъй като нашите реални умения често се разминават с това, което си мислим за себе си.

Кесяков препоръча на шофьорите да направят преоценка на възможностите си и да сменят начина на управление, ако демонстрират надмощие и агресия на пътя. Най-важното е да имаме автомониторинг - да наблюдаваме себе си, защото често забравяме, че самите ние сме участници в движението, допълни експертът.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След 12 години прекъсване: Първи полет Атина - Скопие
След 12 години прекъсване: Първи полет Атина - Скопие
Менда Стоянова: Данъците ще вървят нагоре не като ставка, а като обем
Менда Стоянова: Данъците ще вървят нагоре не като ставка, а като обем