НОВИНИ

Българско кино под звездите завладява 10 столични квартала

Безплатно лятно кино до 12-и август ще има в десет столични ĸвapтaлa във второто издание на фестивала "Блок Кино". Идеята е столичани, които живеят в отдалечените от центъра кварали да се съберат в градинката пред блока, в близкия парк или в двора на училището.

bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 12.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Десет игрални и 10 късометражни филма ще бъдат излъчени в рамките на тазгодишното издание на "Блок Кино". Началото на филмовия маратон беше поставен преди минути с лентата на Костадин Бонев - "Потъването на Созопол" и „Коледа” на Борислав Колев. За радост на киноманите, тази година местата за среща със седмото изкуство се увеличават.

Адрияна Панева - Сдружение "АС-лаборатория за културни инициативи": "Миналата година започнахме проекта с пет квартала. Тази година вече са десет."

В рамките на прожекциите зрителите ще гледат по един пълнометражен и един късометражен филм. Организаторите са увеличи и броя на седящите места до 350, като очакванията им са хората да са около 500 на прожекция. Завършекът отново ще бъде поставен на хижа „Планинарска песен” в Природен парк Витоша с филма – „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Синът” на Христо Симеонов. Новостите и изненадите обаче не свършват дотук.

Адрияна Панева - Сдружение "АС-лаборатория за културни инициативи": "Другият нов елемент е, че тази година ще има и "Блок Документално кино". В който ще бъдат български документални филми, които ще покажем отново на различни локации, но този път през септември месец."

Противно на практиката на организаторите да създават културни активности в периферията на града, този път в арена на документилните филми ще се превърнат четири централни парка, между които ще са Борисовата градина и Южния парк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иран гледа на България като на врата към Европа
Иран гледа на България като на врата към Европа
Серия от катастрофи на магистрала Тракия - мъж загина, друг е ранен
Серия от катастрофи на магистрала "Тракия" - мъж загина, друг е ранен