Днес е празникът на българското кино. Годината за него започна с допълнителен бюджет от 1,5 млн. лв, а рекорден зрителски и фестивален успех съпътстваха новите филми.

"Български филм! Български артисти, под българско небе" ще възкликне Васил Гендов през 1915-та. Човекът, задвижил киното на родна територия. На 13 януари тържествено, в скромен състав, прожектират първия български филм "Българан е галант". Съвременното българско кино взима датата за професионалния си празник.

Жана Караиванова - директор на НФЦ: Тази година имаме рекорден брой филми, класирани на международни фестивали в конкурсна програма. Както имаме огромен успех с филма "Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който взе голямата награда в Карлови Вари - Кристален Глобус. Това е само една от наградите на българското кино тази година.

Мартина Апостолова, със силната си роля в "Ирина" на Надя Косева е избрана за Европейска изгряваща звезда в почетната десетка на млади актьори, които ще бъдат представени на Берлинале.

Цяла година киноексперти усилено работят по промените в Закона за филмовата индустрия. Сериозната битка предстои и през 2020 г.

Жана Караиванова - директор на НФЦ: Това е безкрайно важно, за да можем да бъдем конкурентноспособни в европейски план и аз тогава нямам никакво съмнение, че българското кино ще стане и лидер в региона, ако му дадем възможност и обновим условията на Закона.

Добра година за създателите и за зрителите. 167 премиерни заглавия изпълниха киносалоните, а зрителите обърнаха сериозно внимание на родните истории.

Жана Караиванова - директор на НФЦ: Тази година има рекорден брой филми, създадени с финансиране, което не е държавно - частно финансиране, така наречените независими филми.

Зрителите обърнаха сериозно внимание на родните истории. Те търсят аудитория и те са по условие малко по-комерсиални. Там са и огромните успехи като публика. Това е много трудно и изисква смелост.

А дали има нови сили, които застават зад нелеката мисия снимане на филм в една малка европейска държава - отговорът дава броят на продуцентските компании. Те са 763.