НОВИНИ

Българското вино е конкурентно на пазара

България изнася над 60 на сто от произведеното вино, а годишно у нас се произвеждат 120 млн. литра. Това стана ясно на Петия Черноморски винен форум, който се провежда край Варна.

bnt avatar logo
от Бистра Варнева
06:40, 02.07.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
На изложението са представени вина от над 20 страни – Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Румъния, Хърватска и други. Най-важното е виното да бъде максимално чисто, смятат експертите. Българското вино е достатъчно конкурентно на международния пазар.
Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите: Ясно виждаме, че нашите вина изобщо не отстъпват на чуждите, а дори печелят доста награди процентно, въпреки че не са най-масовите участници.

Въпреки това, възможностите за експорт не се използат достатъчно.

Виталий Меркушев – председател на борда на Черноморския форум за винопроизводство: Преди 10 години българското вино беше 15% от вноса в Русия. За 10 години той спадна до един процент, а в литри е 10 пъти по-малко.
;

Грузинските винопроизводители залагат на традициите.

Давид Чкония, винопроизводител: Грузинското вино е знаменито с това, че не използваме никакви добавки и затова се харесва на хората.

Най-зависимо от климатичните условия обаче е именно биопроизводството.

Благой Русев, производител: През 2014 г. не успяхме да си опазим продукцията около 80% не успяхме да я спасим, но продължаваме. Ние сме първата биовинарна, вече са достатъчно и радостното е, че повечето хора търсят био продукти, пият биовино, и това ни дава надежда да продължим.

Форумът се провежда под патронажа на Международната организация на лозарското и винопроизводството и по традиция завършва с международен дегустационен курс "Вината на Черно море".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събират средства за паметник на моряка във Варна
Събират средства за паметник на моряка във Варна
Български учени в Съвместния изследователски център на ЕК
Български учени в Съвместния изследователски център на ЕК