COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Близалки с масло от канабис се продават във верига специализирани магазини

Близалки, на които пише, че съдържат 100 процента масло от канабис, се продават във верига специализирани магазини в големите градове на страната. За скандалната стока сигнализирали бургаски ученици - доброволци в Съвета по наркотични вещества. От там са уведомили здравната инспекция и Агенцията по безопасност на храните. От фирмата, която предлага продукта заявиха, че близалката съдържа масло от обикновен коноп и няма психотропни свойства. Предстои да бъдат направени експертизи.

от екип на "По света и у нас"
20:05, 11.01.2017
6389
Чете се за: 00:52 мин.
Животът

Близалката струва 1 лв. и е произведена в Чехия. На опаковката са изобразени листа на канабис и е написано, че съдържа 100% масло от канабис. Предлага се свободно в сайт в интернет. В Бургас доброволците видели близалката в магазин и решили да закупят една. Веднага я занесли в Комисията по наркотични вещества.

Славея Николова - председател на Съвет по наркотични вещества, община Бургас: "Всъщност те бяха хората, които ни алармираха реално за това, което се продава. Това е вид захарно изделие, тип близалка."

Проверка досега е установила, че близалките се продават във верига магазини във всички големи градове на страната. Разтревожени родители в Благоевград също са подали сигнал до експертите по наркотични вещества.

Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Благоевград: "Това е фактически реклама на марихуаната. По закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите е забранено да се прави реклама с каквото и да било на всички видове наркотици в това число и на марихуаната.

Любенова допълни, че предлагането на стоки с такива изображения предизвикват интерес у децата.

Теменужка Любенова: От срещите ни с ученици в областта има деца, които са пети клас, 11-годишни, които пушат марихуана.

За БНТ управителят на фирмата "Абсолют" ООД Николай Илиев, чиято собственост са сайтът и магазинът в Пловдив каза, че в продукта, който те предлагат, се съдържа масло от обикновен коноп, което е без психотропни свойства и не застрашава здравето на хората. Той твърди, че има всички необходими документи за този продукт. Специалистите от Комисията в Бургас са уведомили Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните, предстои да сезират МВР и Прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Атанас Зафиров: Участие в избор на председател на БСП ще вземат регистрираните до 31 декември
Атанас Зафиров: Участие в избор на председател на БСП ще вземат регистрираните до 31 декември
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината