COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Близките на алпинистa Иван Томов събират средства, за да върнат тялото му у нас

Близките на загиналия след изкачване на връх Лхотце български алпинист Иван Томов набират средства, за да може да бъде пренесено тялото му от Хималаите до България. Необходимата сума е между 30 и 50 000 долара, но акцията може да струва и повече.

от Виолета Никифорова
16:52, 21.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Дарения се набират вече и в Лондон, където Иван е работел, а и в Русия, където са част от роднините на семейството. Това съобщи бащата на русенеца Юрий Томов.

Първоначално от туристическото дружество „Приста“ - Русе, в което е членувал Иван, обявиха, че младият мъж ще бъде погребан в скален процеп до базовия лагер.

По-късно обаче промениха решението си и подкрепиха семейството на Иван. Те също призоваха в социалните мрежи хората да се включат в набирането на средства за транспортирането в България на тялото на загиналия алпинист. Родителите споделиха, че са разговаряли с хора от експедицията, които са им обещали, че ще направят всичко възможно, за да свалят тялото на по-ниско.

Юрий Томов, баща на алпиниста Иван Томов: Парите не са малко. За съжаление Иван не е имал застраховка, от там идва проблемът. Не знам Иван с кого го е споделял това, но аз мисля, че никой алпинист, човек не би искал да остане някъде. Всеки ще иска да бъде погребан при своите близки, както и ние като родители искаме детето да е при нас, да си има гроб, да му направим паметник.
Елизавета Томова, сестра на алпиниста Иван Томов: Разчиствах стаята, в която е живееше и намерих документ, в който е дарил много пари на една раково болна жена. Даряваше кръв безвъзмездно. Сега разбирам какви неща е правил за хората.

По-късно беше съобщено, че ГЕРБ дарява 70 000 щатски долара от партийната си субсидия на семейството на загиналия в Хималаите алпинист, за да може да бъде върнато тялото му в България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Консенсус в Германия за по-строги мерки срещу коронавируса до 29 юни, в Испания започва траур
Отвъд границите: Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи
"Отвъд границите": Гергана Егова - Динева: Емигрантски неволи