Близо 100 млн. евро за чиста енергия ще вложат в България австрийски фирми през следващата година. Това обяви премиерът на Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер, която е на официално посещение у нас. Какви ще бъдат приоритетните области на сътрудничество между двете страни?

Австрия остава сред най-големите инвеститори у нас. Приоритетните области на сътрудничество в момента са енергетиката, дигиталната свързаност и високите технологии. На срещата между премиера на Долна Австрия и българския министър-председател още веднъж са потвърдени добрите отношения между федералната провинция и нашата страна.

Екатерина Захариева - министър на външните работи: Долна Австрия е един от важните търговски партньори за България. За 2018 г. износът от България е 127 млн. евро, а вносът е 75 млн. евро.

Екатерина Захариева изрази увереност, че австрийският еврокомисар Йоханес Хан, който отговаря за финансите ще помогне за осигуряването на финансирането на външните граници в Евросъюза, каквато е България.

Екатерина Захариева: Говорихме за това, колко близки са позициите на България и Австрия по европейските въпроси, кохезионната политика колко важна е за двете страни, и че трябва да защитим през следващия бюджет.
Йоханна Микл-Лайтнер: Имаме много предизвикателства, с които трябва да се справим заедно - в центъра на външната политика поставяме подкрепата за западните балкани, повишаване на сигурността на страните членки на ЕС, опазване на външните граници.

Предвижда се Долна Австрия да инвестира в зелена икономика у нас.

Йоханна Микл-Лайтнер: Регионите могат да се развиват само тогава, когато има модерна иnфраструктура. Tова не означава само да се строят пътища и мостове, а също така да имаме общи проекти в областта на оптичния интернет, преработката на отпадъци, повишаване на качеството на питейните води, защита на климата.

Долна Австрия се интересува и от опита на Пловдив като европейска столица на културата, тъй като смята да кандидатира свой град през 2024 година.