НОВИНИ

Близо 12 000 души са евакуирани след взрива на боеприпаси в Украйна

Около 12 000 души бяха евакуирани след експлозията в склад за боеприпаси в украинската Черниговска област, на 176 км от столицата Киев. За щастие няма жертви, но избухна и пожар, а взривовете продължиха часове наред. Аварията се разследва от военна прокуратура. Сред версиите за причините е диверсия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:25, 09.10.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Взривовете на територията на Шести военен арсенал край град Ичня започват към 3,30 ч. през нощта. Вероятно затова няма жертви. На площ от 400 хектара се разгаря пожар. Гледката на заревото е съпроводена от канонада, която се чува на десетки километри.

Към 7 ч. сутринта стават по три взрива в секунда, съобщи военен говорител. Жителите на околните села реагират както могат. Сутринта властите организираха транспорт за евакуиране на 12 000 души от района. Там са затворени пътища и ж.п. линии, въздушното пространство в радиус от 30 км. Прекъснати са газта и електричеството.


В арсенала са съхранявани главно ракети за противовъздушни системи и по-малко артилерийски и танкови снаряди. В украински медии се появиха обвинения за небрежност, включително към главния военен прокурор, при разследването на няколко подобни аварии във военни складове през последните години.

Миналата година имаше взривове и пожари в два военни склада, но виновни така и не бяха посочени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР обеща цената на тока да не се повишава до края на годината
КЕВР обеща цената на тока да не се повишава до края на годината
Петна от мазут са забелязани по река Дунав при Видин
Петна от мазут са забелязани по река Дунав при Видин