НОВИНИ

Близо 150 телефонни измами са регистрирани в МВР за 2 месеца

Телефонните измами продължават да са престъплението, което често попада в полицейските хроники. Само за януари и февруари 2017 г. са регистрирани 139 телефонни измами, от които са разкрити едва 17. БНТ вече започна кампания в партньорство със Столичната дирекция на вътрешните работи срещу този тип измами. А в следващия репортаж - вижте историята на една жена, която дава на измамници всичко, което има. Повече за най-актуалните схеми, по които действат измамниците в момента, можете да видите тази сряда от 22:25 ч., в рубриката "В кадър"- филмът "Опасно обаждане".

Христина Христова
от Христина Христова
08:50, 19.03.2017
Чете се за: 01:29 мин.
У нас
"На 8 януари към 17:50 ч. позвъни стационарният телефон. Попитаха ме дали съм била прицел на телефонни измами. Отговорих, че преди около 2 година са ми звъняли, рекетирайки ме с болна дъщеря, която аз нямам, нямам деца, и след това ми казаха, че отново съм на прицел".

Гласът в телефонната слушалка се представя за полицай Николов. Търси съдействието ѝ, за да заловят група телефонни измамници, които в момента са около нейния блок. За целта трябва да изхвърли през балкона пари и бижута. По-късно, след като хванат престъпниците, щели да ѝ върнат ценностите.

"В началото изхвърлих 5000 лв. - Какво още им дадохте? - Вече вторият път се дадоха още 5000 лв и бижутата, които имах. - Те през цялото време са се представяли за полиция, вие сте мислили, че говорите с полицай? - Абсолютно да! Аз не знам как загубих чувството си за самоконтрол! Не мога да си го простя!"
д-р Пламен Димитров - психолог: "Хората имат самоуважение, имат представа, че могат да вземат рационално решение, пълноценни, пълнолетни хора. И изведнъж попадаш под един емоционален и социален натиск. Установяваш после колко нелогично си действал, колко далеч от нормалните критични стандарти. Било то защото си се предоверил, било защото си се изплашил по някакъв начин... Понякога ужасът е толкова травматичен, че може да те разболее физически, не само психически".
;

Миналата година Прокуратурата обяви резултати от свое изследване, според което пострадалите жени, измамени по телефона, са почти три пъти повече от мъжете. Най-голямата част от жертвите на телефонни измами са на възраст между 71 и 80 г., а най-много от тях живеят на територията на Столичната община. Що се отнася до профила на измамниците - 93 % са мъже на възраст между 18 г. и 35 г. За всичките години, през които телефонните измами се прилагат у нас, милиони са спечелили престъпниците от прекалената доверчивост на хората. Колко точно- никой не може да каже със сигурност, защото не всички жертви са се оплакали в полицията.

"Смея да кажа, че може би поколение израсна с този тип измами. Задържали сме хора, които работят в една престъпна група, където са и бащата, и синът. И фактически по този начин грубо казано предават опита си на следващото поколение. А това, което прави трудно противодействието им, че няма го в нито един момент прекият контакт между измамника, жертвата и помагачите - т.нар. мулета".

Старши комисар Младен Маринов - директор на СДВР: "Повечето от задържаните лица са мулета, но и стигаме до конкретни извършители. Но това е едно престъпление, което няма граници. Оказва се, че измамите могат да се извършват и се извършват с телефони, които са на чужди оператори, на съседни на България страни, самите извършители в момента на измамата се намират там, което създава трудности при провеждането на определените мероприятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аз съм... Адриана Ганева
"Аз съм... Адриана Ганева"
Взрив уби един човек и рани седем в жилищен блок в Брюксел
Взрив уби един човек и рани седем в жилищен блок в Брюксел