НОВИНИ

Близо 170 000 младежи у нас нито учат, нито работят

България е сред първенците в Европа по брой на младежи, които нито учат, нито работят. У нас това са 167 хил. души. Данните бяха цитирани от вицепремиера Томислав Дончев на конференцията "Образование и труд", организирана от бизнеса и вестник "24 часа".

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
19:40, 11.06.2018
5779
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

При средно почти 13 % за ЕС, у нас младежите, които не работят, не учат и не се обучават, са 22%. Вицепремиерът Дончев ги нарече "загубеното поколение на прехода", което свързва успеха си с късмета, а не с усилията.

Томислав Дончев, вицепремиер: Сега е напълно възможно човек на 20 години и плюс да не работи, да има нов телефон и да има пари да се показва в някое кафене един път на ден. Как се случва това? Тук има дефекти, има неефективно скроена държавна политика и това трябва да се прекрати.
;

Според образователния министър пазарът на труда показвал, че техническото образование е по-добре платено от висшето, затова трябва да се насърчава интереса на гимназистите към инженерство и математика. Вицепремиерът Екатерина Захариева изтъкна, че не само компаниите са в конкуренция за човешкия потенциал, но и държавите.

Екатерина Захариева, вицепремиер: Данните са окуражителни от миналата година - 27 хиляди българи са се завърнали в България, 30 хиляди са се завърнали, тоест трендът е положителен в сравнение с преди години - беше много много по-лош. Със сигурност капацитетът там е огромен.

В същото време над 5 000 сезонни работници от чужбина пристигат у нас за лятото, обяви министър Николина Ангелкова. Ведомството й планира създаването на център за квалификация на кадрите в туризма, който щял да гарантира връзката между образованието и бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се реши ли проблемът с пенсионирането на миньорите от Бобов дол?
Ще се реши ли проблемът с пенсионирането на миньорите от Бобов дол?
​България подкрепя европейската интеграция на Грузия, увери Цвета Караянчева
​България подкрепя европейската интеграция на Грузия, увери Цвета Караянчева