НОВИНИ

Близо 170 000 са невалидните бюлетини на изборите

Близо 170 000 са невалидните бюлетини на тези избори. Един от най-фрапиращите случаи е масовото объркване на избирателите, които вместо в квадратчето на бюлетината, са отбелязали предпочитанието си в кръгчето. Бюлетината става недействителна и в много други случаи. Какъв показател за вота е броят на невалидните бюлетини? Очаквайте във филма "Преброители на гласове" тази вечер в рубриката "В кадър", 22:30.

Надя Обретенова
от Надя Обретенова
17:18, 29.03.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Невалидният вот остава затворен в чувалите с бюлетините. До момента нито една изборна администрация не е направила обобщен анализ на какво се дължи това. Частични проверки се правят само когато,след съдебни решения е позволено повторното броене. Опит да получат достъп до изборната документация от парламентарните избори през 2014-та прави Общественият съвет към ЦИК.

Румяна Дечева - председател на Обществения съвет към ЦИК: Много високият процент недействителни гласове в България оставя едно поле за спекулации. Надяваме се, че след като се отчетат резултатите от тези избори и се отворят бюлетините от 2014, най-после ще се отворят тези недействителни гласове по определен от социологически агенции начин, на случаен принцип. Вече да имаме едно становище и да отхвърлим всички подозрения, които вредят на изборния процес, на доверието.

Подозренията, за които намеква Румяна Дечева, са свързани и с едно много сериозно обвинение, за което никой до момента не представя доказателства - че комисии са притискани да отбелязват резултати в протоколите, които не съответстват на броя на пуснатите бюлетини.

Едно решение на Конституционния съд от 2009-та година урежда начина, с който се удостоверяват резултатите от вота. Поводът е 90 000 бюлетини, пуснати в секциите в Турция.

Димитър Димитров - политолог, специалист по изборно законодателство: Не беше съвсем ясно кой ги е съхранявал, как ги е съхранявал, къде... Конституционния съд написа с позитива си едно изречение, което от тук нататък стана норма: "Първичен документ, който служи за установяване на изборния резултат вече не е бюлетина. Нататък се отваря едно голямо поле, в което може да пишете протоколи стига да имате условия.

Още за пуснатите бюлетини и преброените гласове очаквайте тази вечер от 22,30 в рубриката "В кадър" в документалния филм "Преброители на гласове".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манфред Вебер се срещна с Цветан Цветанов по време на Конгреса на ЕНП в Малта
Манфред Вебер се срещна с Цветан Цветанов по време на Конгреса на ЕНП в Малта
Силистра изпитва недостиг на строителни работници
Силистра изпитва недостиг на строителни работници