НОВИНИ

20 хиляди български военни са участвали в мисии извън граница

Генерал-майор Любчо Тодоров, командир на съвместното командване заяви, че тази голяма цифра е доказателство, че България не е консуматор на сигурност, а ние генерираме такава според нашите възможности. В момента зад граница имаме 139 военнослужещи, които изпълняват повече от 10 мисии и операции под егидата на НАТО, ЕС и ООН.

bnt avatar logo
от БНТ
11:32, 06.05.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Генерал-майор Любчо Тодоров, командир на съвместното командване на силите заяви пред камерата на БНТ, че е абсолютно удовлетворен от парада и всичко, което е било планирано, е изпълнено.

Той уточни, че в момента българските военослужещи изпълняват повече от 10 мисии и операции зад граница под егидата на НАТО, ЕС и ООН. Основният ни контингент е в Афганистан от 110 военослужещи, имаме стабилизиращи сили в Косово - 10 военослужещи и офицер на флагманския кораб в постоянната венна морска група на НАТО, предимно в Средиземно море.

Под егидата на ЕС имаме мисия в Босна и Херцеговина, наблюдателна мисия в Грузия, участие във военноморската операция край бреговете на Сомалия за борба с пиратвото. В Мали също имаме мисия по подготовка и съветване от мед. екип, който е в състав 4 души.

Под егидата на ООН имаме двама военни наблюдатели на мироопазваща операция в Либерия. Това означава, че в момента зад граница имаме 139 военнослужещи, каза генерал-майор Любчо Тодоров.

Ако направим ретроспекция от 1993 г, когато започнахме нашето участие под егидата на ООН на мироопазващата мисия в Камбоджа, то става ясно, че близо 20 хиляди военнослужещи са участвали в мисии зад граници. От тях 928 са жени.

Това е един значителен принос към подкрепа за международния мир и сигурност и е доказателство, че България не е консуматор на сигурност, а ние генерираме такава според нашите възможности, каза още генерал-майорът.

Той говори и за съвместното патрулиране с гранична полиция на границата ни. Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ехо от войната...
Ехо от войната...
Отлагат обсъждането на волфрам находището край Велинград
Отлагат обсъждането на волфрам находището край Велинград