НОВИНИ

Близо 200 полицаи са ранени при сблъсъците в Хамбург

Напрегната беше нощта в Хамбург, където започналите като мирни протести, преминаха в сблъсъци между демонстрантите и полицията. Близо 200 полицаи са ранени, а 90 души са задържани. Градът дълго ще се възстановява от щетите, нанесени от протестиращите. Тази сутрин беше извършен обиск в лагер, където са се настанили демонстранти. Те са претърсени за притежание на оръжие, проверени са и документите им за самоличност.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:01, 08.07.2017 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Близо 100 хиляди са участниците в протестите срещу политиките на Г-20. И докато през деня охраняващите 15 хиляди полицаи успяха да запазят обстановката сравнително спокойна, то вечерта ситуацията ескалира.

Около 500 крайнолеви активисти нахлуват в предградие на Хамбург. Чупят витрини, ограбват магазини и подпалват автомобили. Пламъците на огнените барикади по улиците достигат височина от един метър.

Тимо Зил, говорител на полицията: Очевидно тези хора не са тук заради Г-20, не целят да се възползват от правото си да протестират. Целта им е само и единствено да рушат, да нанесат възможно най-големи щети в града. Трудно е да се справим с тази ситуация, беше очаквано форумът на Г-20 да бъде атакуван, но не и гражданите на Хамбург.


;

Полицията пробива барикадите с бронирана техника и водни оръдия, а от своя страна демонстрантите изстрелват по полицаите фойерверки и сигнални ракети. Нападнат от група протестиращи полицай, се наложи да произведе предупредителен изстрел, за да се предпази.

Късно през нощта полицията извърши обиск на жилищен блок, но не се съобщава дали това е свързано с размириците.

Венер Мерино, жител на Хамбург: Това е пълен хаос! Нищо не оправдава подобни вандалски прояви. Разбирам идеята да се противопоставят на Г-20, да са срещу факта, че тези хора, които са се събрали тук, определят съдбата на 2/3 от световното население, но няма оправдание за действията на протестиращите.
Коренлия, жителка на Хамбург: Абсолютно недопустимо! Така не се изразява политическа позиция - като чупиш и рушиш. И аз съм ходила на протести като млада, знам какво е. Това, което се случва тук няма нищо общо с политиката - това са хора, които са дошли в града, с единствената цел да сеят хаос.

Временно в центъра на Хамбург движението на градския транспорт беше спряно. В операцията по разпръскването на демонстрантите се включиха и спецчастите. Полицаи от други части на Германия са пристигнали на подкрепление за втория ден на форума на Г-20.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заключителен ден на форума на Г-20
Заключителен ден на форума на Г-20
Новият френски посланик Ерик Льобедел: Макрон ще посети България скоро
Новият френски посланик Ерик Льобедел: Макрон ще посети България скоро