Близо 30 души загинаха и над 1000 са ранени след земетресението в Турция

Близо 30 загинали до момента и над 1000 ранени след вчерашното земетресение в Турция. Издирват се още оцелели. Трусът със сила 6,8 срути стотици сгради. За БНТ директор на "Червения полумесец" обясни, че има надежда катастрофата да не е толкова мащабна, колкото бяха първоначалните опасения.Премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и министърът на външните работи Екатерина Захариева изразиха съболезнования.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
преди 1 месец
Чете се за: 00:36 мин.
По света

От снощи спасителите се надпреварват с времето. Сутринта извадиха 12-годишно момче, но по-късно то издъхна в болница.

Епицентърът на труса е на около 550 км от Анкара в провинция Елязъг. Земетресението удари малко преди 21 часа местно време.

Последвали викове, паника, отчаяние. Хората започнали да разравят с ръце отломките, за да спасят близките си.

С настъпването на сутринта се очертаха размерите на трагедията.

Все още се издирват около 30-тина души.

Алпер Юлуджа, директор "Международни програми" към турския "Червен полумесец" (по телефона): В момента спасителните операции се извършват от националната служба за бедствия. Ние осигурихме около 2500 палатки и легла и около 15 000 одеяла. Изпратихме мобилни кухни, които ще осигурят в бедстващия район топла храна.
Наши представители са в кризисния щаб на правителството. Постоянно правим оценка на ситуацията и това, което мога да кажа, че много се надяваме то да не се окаже толкова тежко, колкото бяха първоначалните ни опасения.

Земята в Източна Турция продължава да се тресе. Регистрирани са около 400 последващи труса, 14 от които са били с магнитуд над 4 по скалата на Рихтер.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени