НОВИНИ

Близо 30% от училищата в Благоевградска област са без гръмоотводи

Близо 30% от училищата в Благоевградска област са без гръмоотводи. Заради зачестилите напоследък бури от Регионалното управление на образованието направиха спешна проверка, която установи, че 31 от общо 124-те училища в областта нямат система за защита от мълнии, която е задължителна по закон.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
07:46, 26.06.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Осмо училище „Арсени Костенцев“ в областния център вече седем години няма система за защита срещу мълнии. Била премахната заради ремонт.

Сергей Биров, директор на 8 Основно училище „Арсени Костенциев“ в Благоевград: През 2010 и 2011 година на покрива на сградата на 8-мо училище беше направена топлоизолация и хидроизолация. Ремонтът беше осъществен качествено. За съжаление, в края на ремонта вместо да бъде възстановена мълниезащитната система, тя беше оставена без възстановяване.

От пожарната служба са връчили две предписания на директора, но заради липса на средства те не се изпълняват.

Сергей Биров, директор на 8 Основно училище „Арсени Костенциев“ в Благоевград: При направено проучване се оказа, че мълниезащитната система ще струва в порядъка между 30 и 40 хиляди лева. От делегирания бюджет на училището няма как да заделим такава изключително сериозна сума.

От Регионалното управление по образованието обаче са категорични - до 15 септември всички училища трябва да имат гръмоотводи.

Ивайло Златанов, директор на Регионалното управление на образованието – Благоевград: Там, където няма, със заповед ще задължим директорите на училищата да се задели необходимия финансов ресурс.

Не е ясно дали всички училища ще намерят средства. А синоптиците вече предупреждават за нови гръмотевични бури, затова експертите съветват.

Боян Обецанов, инспектор в сектор „Превантивна и контролна дейност“ към пожарната служба – Благоевград: Не трябва да сме близо до прозорци и врати, те също трябва да се затварят, както не трябва да сме близо и до чешми. Ако се намираме на открито трябва да се отдалечаваме от високи дървета или стърчащи клони, от електропроводи на високи напрежения, метални сгради и съоръжения, огради.

Ако сме на открито не трябва да държим в ръцете си и телефони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запазен надпис от времето на Марк Аврелий откриха в Кабиле
Запазен надпис от времето на Марк Аврелий откриха в Кабиле
Синоптикът Анастасия Стойчева: Очаква ни тежка обстановка
Синоптикът Анастасия Стойчева: Очаква ни тежка обстановка