COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатата

Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатната жлеза. Една трета от тях умират заради закъснялата диагноза. Това заявиха водещи лекари по време на 10-та Национална онкологична конференция край Варна. Заболяването е най-широко разпространено в развитите европейски държави. Основните причини за него са начинът на хранене и стресът.

от БНТ
16:42, 17.10.2019
Чете се за: 00:36 мин.
Животът

Ракът на простатата е сред най-честите злокачествени заболявания при мъжете. В ранен стадий карциномът няма симптоми, но е напълно лечим, ако се открие навреме. Затова лекарите препоръчват да се правят изследвания редовно.

Доц. Димитър Калев - СБАЛОЗ „Д-р М. Марков", Варна: Всеки мъж над 45 години до 74-годишна възраст трябва да си прави почти ежегодно! Самото изследване на ПСГ се поема от Здравната каса и може да бъде направено при поискване от пациента.

В световен мащаб само през миналата година от рак на простатата са се разболели 1 милион и 300 хиляди мъже. В България те са около 700. Смъртността у нас обаче е сред най-високите в Европа.

Доц. Димитър Калев - СБАЛОЗ „Д-р М. Марков", Варна: Ние нямаме организиран скрининг, така както имат всички напреднали страни, нямаме добра организация на отделните етапи на онкологичната помощ.

Само преди половин година у нас беше отбелязан революционен скок в лечението на пациенти с рак на простатата. Това стана с въвеждането на имунонкологията и таргетното лечение, което удължава живота на пациентите с години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бързо производство заради посегателство срещу лекар
Бързо производство заради посегателство срещу лекар
ДРУГИТЕ новини
ДРУГИТЕ новини