НОВИНИ

Близо 40% от безработните в Благоевград са над 50-годишна възраст

Над 6 хиляди са безработните хора над 50 годишна възраст в Благоевградска област и това е близо 40% от всички регистрирани безработни в Регионалната дирекция по заетостта в областния град. В малките населени места хората на тази възраст трудно намират работа, тъй като те са отдалечени от местата откъдето се обявяват свободните работни места. Повечето от тях нямат добро образование или пък продължително време над 1 година са били безработни, което води до загуба на умения и трудови навици.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Елена Чимева
19:39, 06.03.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В белишкото село Горно Краище има 130 жени безработни над 50 годишна възраст. Търсят, но никой не ги наема на работа, казва Емине Топузарска. Преди 4 месеца и тя е била безработна, но я назначили по програмите за временна заетост към кметството.

Емине Топузарска: Ами с голямо търсене на друго место не може на тази възраст. По Белица има много текстилни предприятия - 6, 7, 8, които ако отидеш на тези години, няма да те искат. Искат по-млади, които ги обучават по програма да работят, а ние не сме.

Емине ще работи още два месеца и след това отново остава безработна. За труда, който полага като чистачка взима 200 лева на месец.

Бекир Бекир, кмет на с. Горно Краище: Чакат предимно на помощи, на работа по програмите към кметствата. Към момента съм назначил 10 жени, които работят като озеленители за срок от 6 месеца.

Съгласно Закона за насърчаване на заетостта от март и април са предвидени редица мерки за безработни над 50 годишна възраст. Ще има и Дни на работодателя.

Станислава Поповска, директор на „Регионална служба по заетостта“-Благоевград: Провеждаме ателиета за търсене на работа, където обучени трудови посредници наши колеги всъщност и консултантите кариерни и психолози. И една от основните ни задачи е именно да мотивираме хората именно тази група от хора да намерят своята реализация на пазара на труда.

За миналата година над 600 души от Благоевградска област са започнали работа по програми на Агенцията по заетостта, а малко над 200 са си намерили работа след обявени от работодателите свободни места в частния сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на двете Кореи се разбраха за историческа среща на върха през април
Лидерите на двете Кореи се разбраха за историческа среща на върха през април
Тази седмица парламентът избира председателя на новия антикорупционен орган
Тази седмица парламентът избира председателя на новия антикорупционен орган