Общо 77 859 избиратели или 46,93 на сто от имащите право на глас в област Враца са гласували към 17 часа, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ във Враца.

Враца

Избирателната активност е с около 6 пункта по-висока в сравнение с тази на парламентарните избори през 2014 г., допълни говорителят на РИК. Над 55 на сто е избирателната активност в общините Криводол и Борован, следвани от общините Бяла Слатина и Хайредин, където са своя вот са дали над 50 на сто от избирателите.

Най-ниска, но над 43 на сто е избирателната активност в общините Враца и Козлодуй, а в останалите четири общини активността е между 45-48 на сто, допълниха от РИК.

РИК-Враца е получила сигнал, че в четири села в община Криводол- Лесура, Фурен и Галатин, но изборният процес в тях продължава нормално. Компетентните служби са изпратили аварийни екипи и се очаква електрозахранването в селата да бъде възстановено.

Общо са получени 10 жалби в РИК от началото на изборния ден. Последните жалби са за незаконна агитация в село Чирен и разлепени агитационни материали в село Мало Пещене, както за нарушени права на застъпник и отказ да бъдат предоставени копия от изборните протоколи на представители на кандидати, партии и коалиции. Предстои РИК да вземе решения по жалбите.