Близо 5 млн. лв са изплатени за почистване и дезинфекция на личните стопанства, в които се отглеждат домашни свине. Болестта Африканска чума по свинете е намалила с около 20% домашните животни, съобщи в Стара Загора министърът на земеделието Десислава Танева. По думите й, стопаните, които искат да отглеждат домашни свине, ще бъдат информирани как да го правят, защото ако има следващо заболяване, ще получат пазарно обезщетение на засегнатите животни.

Десислава Танева, министър на земеделието: Ние имаме положителни тенденции, изключително намален интензитет на болестта. На практика от 1 август до ден днешен има открити само нови 6 огнища, от които само едно е в индустриална ферма, засегнати са малко над 130 000 общо животни. Приключени са огнищата. Важно е как продължаваме напред. В този смисъл са важни дейностите,които са планирани и които са стартирани да се извършват - започваме от определяне на нови мерки за биосигурност в три, общо трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свине.
България изпълнява всички мерки за ограничаването на африканската чума

България изпълнява всички мерки за ограничаването на африканската чума

България успешно изпълнява всички необходими мерки за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете. Това заяви еврокомисарят по здра...