НОВИНИ

Близо 6 милиона абонати във Флорида са без ток заради урагана "Ирма"

Ураганът "Ирма" остави без ток 5,8 милиона домакинства и фирми във Флорида, макар че силата му намаля с преминаването по западното крайбрежие на щата. "Ирма" удари Флорида вчера сутринта като ураган от 4 категория, но до тази сутрин отслабна постепенно до 1 категория и в момента придружаващите го ветрове са със средна скорост до 120 км в час, съобщи Националният център за ураганите в САЩ.

bnt avatar logo
от БНТ
15:33, 11.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Повечето от останалите без електричество абонати са във Флорида, но и в Джорджия има около 90 хиляди и броят им се очаква да расте с придвижването на урагана на север. В много от засегнатите райони възстановяването на тока ще отнеме седмици, предупредиха властите, които успокоиха населението, че двете атомни централи в щата са в безопасност.

Спрян е само един от реакторите на АЕЦ "Търки пойнт", на около 40 км южно от Маями. В режим на работа е атомната централа "Сейнт Луси", на 190 км северно от Маями. Единствен проблем може да предизвика складирано отработено гориво в АЕЦ "Кристъл Рива" в Дюк на север от Тампа. Тя спря работа през 2009 г.

При най-лошия сценарий отработеното гориво може да освободи радиация, ако бъде изложено на съприкосновение с въздуха. Но ядрената регулаторна комисия заяви, че това е много малко вероятно.

С настъпването на деня в щата започва мащабна операция по разчистването на последиците от "Ирма" и оценка на щетите. Вече има регистрирани случаи на кражби в обезлюдените райони. Полицията е извършила няколко ареста. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви цялата територия на Флорида за зона на най-голямо природно бедствие. Това решение позволява незабавно изпращане на федерални средства в помощ на пострадалите от урагана и заплащане на извънредния труд на държавните служители. Европейската комисия обяви, че отпуска два милиона евро за държавите от Карибите, които да им помогнат да се справят с пораженията от стихията, която отне живота на 28 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови двама германци са задържани в Турция
Нови двама германци са задържани в Турция
Испанските власти наложиха глоба от 1,2 млн. евро на Фейсбук
Испанските власти наложиха глоба от 1,2 млн. евро на Фейсбук