НОВИНИ

Близо 70 случая на туберкулоза в Благоевградска област тази година

Седмица на отворените врати организира Специализираната болница за белодробни заболявания в Благоевград. До петък хората могат да се изследват безплатно в лечебното заведение. От началото на годината в Благоевградска област са открити 66 души болни от туберкулоза, 16 от тях са деца. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Aнтония Сукалинска
17:10, 12.12.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което в 90 % от случаите засяга белодробната система, а в останалите 10% централната нервна система, сърцето, очите или други органи. Туберкулозата се предава най-често по въздушно-капков път.

Д-р Петър Георгиев, директор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград: „Болните се наричат бактероотделители. С всяка кашлица, с всяка експекторация или отхрачаване те отделят живи виролентни туберкулозни бацили. Разпрашават се във въздуха, в праха около нас и който ги вдиша, се заразява и ако е по-податлив се разболява.”

По-често се заразяват по-бедните хора, тези, които имат проблеми с алкохола, болните от диабет и СПИН. От началото на седмицата в Белодробната болница в Благоевград са се изследвали около 30 души.

Д-р Петър Георгиев, директор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Благоевград: „По принцип всеки може да дойде, който има кашлица, който има температура 37,5 – 37,6 градуса, отслабване, изпотяване, задух, недостиг на въздух, при кашлица отхрачва кръв. Всички тези хора с тези оплаквания са съмнителни за туберкулоза.”
Прегледът отнема около 30 минути. Първо се прави скрининг на риска от заболяването чрез анкета и консултации. На хората, при които има съмнения за туберкулоза, се извършват и допълнителни кръвни изследвания.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атентаторът от Манхатън е обвинен в тероризъм
Атентаторът от Манхатън е обвинен в тероризъм
Драстични мерки срещу замърсяването на въздуха предвижда Столичната община
Драстични мерки срещу замърсяването на въздуха предвижда Столичната община