НОВИНИ

Близо 97% от гласувалите в Генерал Тошево казаха "НЕ" на добива на природен газ

Близо 97% от гласувалите на местния референдум в Генерал Тошево казаха "НЕ" на добива на природен газ в региона. Избирателната активност в края на изборния ден е 52.72%, което прави местното допитване валидно.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
15:57, 18.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

След поредица протести срещу инвестиционното намерение за добив на газ в землището на 18 села на общината, днес хората в Генерал Тошево са повече оптимисти.

Валентин Димитров - кмет на община Генерал Тошево: "Аз очаквах даже 99,99%. Все пак почти 97% са гласували против добива на газ на територията на община Генерал Тошево. Проведохме един успешен и законен референдум, с което смятам, че постигнахме очаквания резултат."

Атанас Атанасов - председател на инициативния комитет: "Тази масовост, която получихме от хората, които са в Генерал Тошево и общината, просто поклон пред тях и аз им благодаря, че са активни и са съвестни граждани."

Сега се очаква решението на РИОСВ-Варна дали добива на газ е безопасен за хората и природата. От екоинспекцията са изискали допълнителни становища от институциите, преди да вземат крайното решение. А хората разчитат, че след категоричното им "НЕ", властта ще се съобрази с него.

Николинка Гицова - член на инициативния комитет: "Очаквам оттук нататък управляващите да си свършат работата. Първо РИОСВ да дадат отрицателно становище след като се запознаха и с нашите становища и с референдума."

От общината ще инициират среща с премиера Бойко Борисов.

Валентин Димитров - кмет на община Генерал Тошево: "Да, искаме да се чуе вота и гласа на жителите на община Генерал Тошево и да не се дава евентуално концесия или разрешение за добив на съответния инвеститор на газ на територията на община Генерал Тошево."

Ако това не стане, Димитров е категоричен, че той като кмет и общинския съвет ще приложат решението от референдума и няма да издават подробни устройствени планове. Няма да се разрешава и преобразуването на земеделска земя за други нужди, свързани с изграждане на площадки за добив на природни богатства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7-годишното момиче от Момчилград е починало от задушаване
7-годишното момиче от Момчилград е починало от задушаване
БНР започва да излъчва от 1 януари класация за българска музика
БНР започва да излъчва от 1 януари класация за българска музика