COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Над половин милион са подадените данъчни декларации от физически лица

На 30 април в полунощ изтече крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации на физическите лица. Подадените декларации са над половин милион. Как премина кампанията и колко са внесените данъци до момента - вижте прякото включване на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
12:18, 02.05.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Общо 550 000 българи са подали в срок своите данъчни декларации. Остава още една седмица, в която ще бъдат обобщени и окончателните данни, тъй като от приходната агенция очакват да пристигнат и декларациите, подадени по пощата.

Предполага се, че общият им брой ще достигне 600 000.

Колко пари успя да събере държавата в рамките на тази данъчна кампания и какво трябва да направят тези, които са допуснали грешки в данъчната си декларация отговори Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Общият данък, деклариран в данъчните декларации, е около 1 млрд. и 60 млн. лв., но по-голямата част от тази сума отдавна е удържана през 2018-та по трудов и граждански правоотношения. Сумата за довнасяне, която имаше в данъчните декларации е от порядъка на 150 млн. лв., също е почти изцяло внесена. Всеки, който е допуснал някаква грешка във вече подадената си данъчна декларация има напълно законната възможност, до края на септември 2019 г., да я коригира веднъж, еднократно.

От НАП напомнят, че за неподадена данъчна декларация глобата е до 500 лв, а за подадена с грешно съдържание може да достигне до хиляда.

Любопитно е, че тази година повече от половината данъчни декларации са подадени по електронен път, а от следващата година няма вече да попълваме данъчни декларации - това ще правят служителите от НАП.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
Близо 800 000 души в Индия са евакуирани заради очакван циклон
Близо 800 000 души в Индия са евакуирани заради очакван циклон