НОВИНИ

Над половин милион са подадените данъчни декларации от физически лица

На 30 април в полунощ изтече крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации на физическите лица. Подадените декларации са над половин милион. Как премина кампанията и колко са внесените данъци до момента - вижте прякото включване на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
12:18, 02.05.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Общо 550 000 българи са подали в срок своите данъчни декларации. Остава още една седмица, в която ще бъдат обобщени и окончателните данни, тъй като от приходната агенция очакват да пристигнат и декларациите, подадени по пощата.

Предполага се, че общият им брой ще достигне 600 000.

Колко пари успя да събере държавата в рамките на тази данъчна кампания и какво трябва да направят тези, които са допуснали грешки в данъчната си декларация отговори Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Общият данък, деклариран в данъчните декларации, е около 1 млрд. и 60 млн. лв., но по-голямата част от тази сума отдавна е удържана през 2018-та по трудов и граждански правоотношения. Сумата за довнасяне, която имаше в данъчните декларации е от порядъка на 150 млн. лв., също е почти изцяло внесена. Всеки, който е допуснал някаква грешка във вече подадената си данъчна декларация има напълно законната възможност, до края на септември 2019 г., да я коригира веднъж, еднократно.

От НАП напомнят, че за неподадена данъчна декларация глобата е до 500 лв, а за подадена с грешно съдържание може да достигне до хиляда.

Любопитно е, че тази година повече от половината данъчни декларации са подадени по електронен път, а от следващата година няма вече да попълваме данъчни декларации - това ще правят служителите от НАП.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чествания по повод 143 години Априлско въстание в Оборище
Чествания по повод 143 години Априлско въстание в Оборище
Градски автобус катастрофира в Русе
Градски автобус катастрофира в Русе