Нова форма на протести срещу пенсионната реформа излиза на преден план във Франция. След изтощителната транспортна стачка, на дневен ред са блокадите. В 49-ия ден от мобилизацията срещу плана на президента Макрон протестиращи дръпнаха шалтера на най-голямата Водно-електрическа централа в страната.

Хардлайнерите от синдиката Обща конфедерация на труда играят главна роля в блокадите. Техен клон стои в основата на спирането най-голямата водноелектрическа централа, която се намира в Югозападна Франция.

Вълната от стачки и протести в края на миналата година не принуди президента Еманюел Макрон да се откаже от реформата. Сега левите синдикати правят нова офанзива. Днес шофьори на камиони отрязаха достъпа до пристанището на Хавър, второто по натовареност в страната. Планът е в идните дни да бъдат блокирани седем големи пристанища.

Лидерът на крайно лявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон подкрепи протест пред министерството на финансите в Париж. Той обедини работници от службите за чистота и водоснабдяване и канализация.

Блокадите ще продължат до петък, когато правителството ще обсъжда текстовете на реформата, а синдикатите са планирали нови масови протести.