НОВИНИ

Блокираните деца в пещерата в Тайланд написаха писма до родителите си

Блокираните деца в пещерата в Тайланд написаха писма до родителите си, в които ги молят да не се притесняват. Те бяха предадени чрез водолази.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:10, 07.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

"Не се притеснявайте, ние сме силни", написали децата в писмата до родителите си. Споделили и лични желания и мечти - едно от момчетата пожелало веднага след като излезе, да го заведат в любимия му ресторант, друго планирало рождения си ден, а някои помолили учителите да не им дават много домашни.

Треньорът на момчетата също изпрати писмо, в което моли за прошка. Той се извинява на родителите, че не е преценил опасността и завел децата в пещера, за която се знае, че се наводнява по време на мусонните дъждове.

Децата са блокирани от 23 юни. Плановете да бъдат извадени от водолази изглеждат все по-нереалистични. Необходими са поне пет часа, за да стигнат до изхода на пещерата, а повечето деца не могат да плуват.

Опасенията се засилиха, след като вчера бивш водолаз от тайландските Военноморски сили загина докато доставяше храна на децата.

;

Друг сценарий, на който разчитат спасителите, е да бъде прокопан отвор в пещерата и децата да бъдат извадени с хеликоптер. Инженери от екипа на американския предприемач Илън Мъск заминават за Тайланд, за да се включат в евентуалното прокопаване на проход. Но засега този план все още се проучва.

Десетки доброволци се включиха в спасителни операции. Те помагат да бъде изпомпвана вода от пещерата.

Утре спасителите са изправени пред ново предизвикателство - очакват се силни валежи, които със сигурност ще наводнят пещерата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерите на България и Китай откриват Срещата на върха 16+1 в София
Премиерите на България и Китай откриват Срещата на върха "16+1" в София
Великобритания предлага създаване на зона за свободна търговия в ЕС след Брекзит
Великобритания предлага създаване на зона за свободна търговия в ЕС след Брекзит