НОВИНИ

БЛС искат увеличение на над 200 клинични пътеки

По-високи цени на около 220 клинични пътеки ще искат от Българския лекарски съюз. Сметките им показват, че те могат да се увеличат с около 17%, за сметка на това обаче трябва да се ограничи планираният прием в болниците. Съсловната организация вече преговаря със Здравната каса за Националния рамков договор, за следвашите 3 години.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
12:19, 13.11.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

От лекарския съюз предлагат увеличение на цените на клинични пътеки от всички специалности, които от години са недофинансирани. Идеята част от цената на пътеката да се заделя за заплати на лекари и сестри няма да се обсъжда.

Д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз: Не би трябвало да залагаме такъв механизъм, който да противопоставя колегите от различните специалности, работещите в болницата.

За това ще се обсъжда вариант част от приходите на болницата от клиничните пътеки задължително да се заделя за заплати на лекари и медицински сестри.

Д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз: Минимум 30% от заработката на болницата. Ако включваме и параклиничните звена, защото те са отделно от отделенията трябва да бъде поне 34-35% за квалифицираните специалисти.

В преговорите със здравната каса е поканена и асоциацията на профсионалистите по здравни грижи. Те настояват за 950 лева стартова заплата на медицинските сестри.

Милка Василева - председател на БАПЗГ: В процес на договаряне няма как да бъдат казани конкретни цифри. Но се надяваме с повишението на цените на определените клинични пътеки действително навсякъде да бъдат повдигнати нивата от КТД.

Лекарският съюз ще иска 18 милиона от резерва на касата да бъдат разпределени за увеличаване на парите за лични лекари, прегледи при специалисти и изследвания. За пореден път семейните лекари поискаха да се плаща потребителска такса и за деца. Идеята е подобно на песнсионерите тя да е 1 лев, а разликата до 2.90 да се поема от държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 18 ноември от 8 до 20 часа перничани няма да имат вода
От 18 ноември от 8 до 20 часа перничани няма да имат вода
Структурни промени в Столичната община готви Фандъкова
Структурни промени в Столичната община готви Фандъкова