НОВИНИ

БНР и "Музикаутор" проведоха среща със СЕМ

Със съдействието на Съвета за електронни медии - БНР и "Музикаутор" се споразумяха утре сдружението да представи таблици и разчети за увеличение на средствата, които радиото трябва да плаща за авторски права, а в понеделник разговорите между двете страни да продължат. Всички участници в днешната среща се обединиха около становището, че слушателите не трябва да страдат заради финансовия спор между двете институции.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:44, 05.01.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

От началото на тази година БНР излъчва само музика без авторски права над нея. Причината - "Музикаутор" от месец юни насам настоява да бъдат повишени средствата, които националното радио плаща за авторски права върху музиката. След като искането не беше прието последва нотариална покана да спре използването на репертоара на "Музикаутор". Днес Съветът за електронни медии влезе в ролята на посредник между двете страни и успя да ги накара да се съгласят на две неща- утре "Музикаутор" да изпрати на БНР разчети за нови тарифи на заплащане, а на среща в понеделник те да бъдат обсъдени.

Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор": "Ние ще подготвим модел, зад който в зависимост от това какви са приходите на националното радио, както от реклама, така и от субсидия, ще седят различни цифри.Това ние не можем да го прогнозираме. Все пак се създаде малко по-приятелска обстановка, която би облекчила разговорите в бъдеще."

От БНР казаха, че ще настояват увеличението да е реално.

Алексанъдр Велев, генерален директор на БНР: "Трябва да се има предвид, че едно увеличение на средствата към "Музикаутор" трябва да е все пак в рамките на възможностите на бюджета, ние имаме непроменен бюджет през последните шест години и тези 20 % увеличение, които даваме за тази година това е много спрямо нашия бюджет."

И членовете на СЕМ, и дошлите на срещата автори на музика казаха, че спорът между двете институции вреди както на авторите, така и на слушателите. Някои известни наши изпълнители като Йордан Караджов и Мая Нешкова вече отстъпиха на БНР правата върху песните си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студените дни идват, а с тях и опасностите за нашето здраве
Студените дни идват, а с тях и опасностите за нашето здраве
Пореден протест на рибарите
Пореден протест на рибарите