БНТ излъчва на живо церемонията по канонизацията на ​Майка Тереза

Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието Майка Тереза ще бъде канонизирана днес на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим. От 11:30 ч. БНТ ще ви направи свидетели на събитието. Делегации от около 15 държави и най-малко 100 хиляди вярващи се очакват във Ватикана. Мерките за сигурност са изключителни. Светицата на мизерията, както я наричаха с много любов и благодарност още приживе, официално ще бъде обявена за светица. Вижте коментара на журналистът Ива Михайлова в обедните новини "По света и у нас"!

от БТА
преди 3 години
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Канонизирането на монахинята от албански произход ще стане в разгара на обявената от папата Юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието. Майка Тереза, наричана Калкутска, тъй като беше посветила живота си в служене на страдащите и бедните в Индия, беше провъзгласена за блажена през 2003 г. по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори. Специалната ватиканска комисия призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на нейните молитви.

Канонизацията на майка Тереза ще бъде отпразнувана също в Скопие, столицата на днешна Македония, където тя е родена от родители албанци през 1910 г. и става монахиня на 16 години. В Калкута, където е основан от нея Орденът на милосърдието, не е предвидена специална церемония, посочва Ройтерс.

Делегации от най-малко 15 държави се очакват във Ватикана. Префектурата на Рим, където ще се стекат най-малко 100 хиляди вярващи, е въвела изключителни мерки за сигурност. За реда ще се грижат над 3 хиляди полицаи.
Заедно с майка Тереза ще бъдат канонизирани мексиканецът Хосе Санчес дел Рио, полякът Станислав Исус Мария, аржентинецът Хосе Габриел Брочеро и шведката Мария Елизабет Хеселблад.

Топ 24
Най-четени