НОВИНИ

БНТ отбелязва Деня на Съединението със специална програма

В Деня на Съединението - 6 септември, БНТ ще предложи на зрителите си специална 4-часова програма, която ще проследи пълния развой на събитията около светлия празник. В последния час от предаването Националната телевизия ще излъчва на живо от Студио „Аполония“, откъдето ще отрази и културните теми от провежданите там „Празници на изкуствата“.

бнт отбелязва деня съединението специална програма
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 03.09.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

В началото на изданието ни „Денят на Съединението“ акад. Константин Косев и проф. Андрей Пантев ще въведат зрителите в международната обстановка преди Съединението. Пряко включване от Варна ще разкаже как Княз Александър ІІ Батенберг получава в морския град вестта за обединението на Княжеството с Източна Румелия.

Очаквайте любопитни факти около създаването и функционирането на тогавашните митници в Трявна и Вакарел.

От Благоевград пък ще покажем запазени документи в Регионалния исторически музей в град Петрич, даващи пълна картина за обстановката в Пиринския край по време на Съединението, както и репортаж за ценни печатни издания със спомени за Съединението и снимки на участници в Сръбско-българската война.

Ще се пренесем и в Русе, където Държавният архив съхранява изключително интересни свидетелства за онези дни, завещани ни от Захарий Стоянов, семейство Каравелови и други значими исторически фигури.

Гостите в предаването ще дискутират различните аспекти на обединението на България като ключов исторически момент. Проф. Веселин Янчев, проф. Милко Палангурски и доц. Валери Колев ще припомнят най-същественото от подготовката и самия акт на Съединението.

От Велико Търново репортерите ще ни пренесат на мястото, където Княз Батенберг издава Манифеста на Съединението.

Водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович ще разискват международния отзвук и защитата на обявеното национално ни единство заедно с проф. д-р Петко Петков от Великотърновския университет.

Репортаж от Българския исторически архив към Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще хвърли светлина върху тогавашното гражданско общество и толерантността, присъща на българите след Освобождението.

Иван Кънчев и Марио Мишев от сайта „Българска история” ще фокусират вниманието върху поуките, които може да извлечем от случилото се на 6 септември 1885 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна туристи в плажен бар на о-в Майорка
Мъж нападна туристи в плажен бар на о-в Майорка
Каракачанов: Идеята на патриотизма е да обединява, а не да разделя
Каракачанов: Идеята на патриотизма е да обединява, а не да разделя