НОВИНИ

БНТ се срещна с наследници на Елин Пелин

Отбелязваме 140 години от рождението на Елин Пелин. "Певецът на българското село" ще остане в националната литературна история като един от най-големите ни хуманисти. Творбите му са преведени на над 40 езика. Златният фонд на БНТ пази редица снимки и спомени за писателя, а на рождения му ден екипът ни се срещна с неговото семейство.

Айше Сали
от Айше Сали
19:45, 18.07.2017
5525
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Дом на поколения, пропит от история, талант и срещи между видни съвременници. В любимата къща на Елин Пелин, за която писателят много е мечтаел и тегли голям кредит, днес продължава да живее неговото семейство.

Боян Иванов, син на Елин Пелин: Този дом за мен е една светиня, тук са идвали и проф. Балабанов, който беше един от първите приятели на моя баща. Идваха бележити личности.
Елин Иванов, внук на Елин Пелин: Има малко тенденция големите автори, големите авторитети да бъдат сложени на един пиедестал, но читателите, които тепърва започват да четат големите класици, трябва да имат представа, че и те са хора - и те са живели, и те са обичали.
;

Първата ни среща с него още в детските години. С разказите за българското село, трудолюбието на българина, устоите на патриархалното общество и приключенския свят на Ян Бибиян. Определят го като хуманист, но самият Елин Пелин казва, че пише затова, което познава най-добре - хората и неговото село.

Боян Иванов, син на Елин Пелин: Той това казваше: ако се пише общо това е много добре, но човекът е важен - да стигнеш до човека - до неговата душа, въжделения, до неговите идеали, неговите мечти и ако ги обогатиш, значи си направил нещо.

А душата на Елин Пелин се оглежда в неговите разкази. Затова най-голямото щастие за писателя е когато някой зачете неговите книги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служителите в МВР започват серия от регионални протести
Служителите в МВР започват серия от регионални протести
Райски газ - новата мания сред младежите
Райски газ - новата мания сред младежите