COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

БНТ ще излъчи дебата между кандидатите за председател на ЕК

В Европейския парламент в Брюксел тече трескава подготовка за големия дебат между кандидатите за председател на Европейската комисия. Утре вечер от 22 часа българско време зрителите на БНТ2 също ще имат възможност пряко да проследят дебата, който е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия и Европейския парламент.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:15, 14.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Те са водещите кандидати на европейските политически семейства и вероятно един от тях ще бъде наследникът на Жан-Клод Юнкер.

Те са Манфред Вебер от Европейската народна партия, Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти, Маргрете Вестегер от Алианса на либералите и демократите за Европа, Ян Захрадил от Алианса на европейските консерватори и реформисти, Ска Келер от Европейската зелена партия и Нико Куе от Европейската левица.

Шестимата ще дебатират утре в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел, която ще се превърне в огромно телевизионно студио. Милиони зрители в Европа ще могат да гледат дебата пряко. Той ще бъде предаван на 23 езика, включително жестономичен.

Основните теми ще бъдат „Моята Европа: каква е ползата за мен?", „Околна среда" и „Нашите ценности и светът".

Дебатът ще бъде воден от трима журналисти, определени от Евровизия: французойката Емили Тран Нгуен (France Televisions), германецът Маркус Прайс (ARD Germany), които ще водят дебата на сцената и финландката Анастина Хейкила (YLE Finland), която ще допълва дискусията от гледна точна на социалните медии.

За втори път Евровизия организира дебат на кандидатите за председател на ЕК. Първият път това беше през 2014 година, когато беше въведена системата на водещите кандидати (Spitzenkandidaten) и когато за председател беше избран Жан-Клод Юнкер.


На 16 май в 12 часа на живо само на сайта news.bnt.bg може да проследите дискусия на млади българи - какво чуха, какво им допадна и какво не от дебата:

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Apple с ново поколение смартфони, поддържат 5G
Кои са политическите семейства в настоящия Eвропейски парламент?
Кои са политическите семейства в настоящия Eвропейски парламент?