НОВИНИ

БНТ заклейми грубото незачитане на предизборното споразумение

Ръководството на БНТ излезе с декларация, след като снощи регламентът на предаването "Референдум" беше погазен от участник в него, а то беше временно прекъснато. Този вторник предаването "Референдум" трябваше да бъде посветено на предстоящите местни избори. Темата и гостите бяха съобразени със споразумението, което БНТ подписа с участниците в изборите. С декларации излязоха от Обществения съвет на БНТ, журналистите и продуцентите в телевизията и Съветът за електронни медии.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:01, 02.10.2019 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
Добрина Чешмеджиева - водещ на "Референдум": Искам да помоля нашите камери да покажат единствения документ, който е сценарий на това предаване. Аз искам да следваме този документ, защото така сме обещали на хората.

Липса на респект - така водещата на "Референдум" Добрина Чешмеджиева определи ситуацията от снощи.

Добрина Чешмеджиева - водещ на "Референдум": Нямаше начин ситуацията да бъде овладяна по начина, по който 10 години ние я овладяваме. Все пак държа да кажа тук, че ние не сме имали един и два горещи ефира, но никога не се е случвало да обсъждаме дали трябва да спрем за няколко минути предаването.

Политиците не могат да превземат ефира - заяви редакторът на предаването Татяна Тасева.

Татяна Тасева - редактор на "Референдум": И в един момент ние разбрахме, че принципите нямат абсолютно никакво значение, но не искахме да се откажем до последно да следваме тези принципи, защото основната цел на нашето предаване е да има равнопоставеност, принципи и разговор.

;

Ръководството на БНТ излезе и с декларация. В нея се заклеймява грубото незачитане на подписаното между ЦИК, БНТ и политическите партии споразумение от един участник в дебата. Ръководството на БНТ декларира, че застава зад Добрина Чешмеджиева и зад нейните действия по време на предаването. В декларацията се посочва още, че е недопустимо използването на ефира на обществената телевизия и употребата на език на омразата, на думи, които очернят политически опоненти.

Заради това отношение БНТ ще предложи на ЦИК и СЕМ да изключат от споразумението ПП "Атака" и тя да няма безплатни и платени участия в БНТ. Чрез декларацията ръководството на обществената телевизия изразява надежда, че и участниците в предстоящите избори и представителите на всички политически сили ще се дистанцират от поведението, демонстрирано снощи в ефир от участник в дебата.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков е категоричен: това е последното участие на представителя на "Атака" в тази предизборна кампания в ефира на БНТ.

Емил Кошлуков - генерален директор на БНТ: Докато ние не получим официално извинение от господин Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите - не само в Сутрешния блок, но и в "Референдум", на всичките ни продукции публицистика да не канят господин Сидеров. Всъщност не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение. Утре да не ви обвинят, че цензурирате "Атака". Второ - докато съм генерален директор на БНТ, няма да търпим подобно отношение и поведение в ефира и отношение към нашите колеги.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията задържа мъж, издирван с европейска заповед за арест
Полицията задържа мъж, издирван с европейска заповед за арест
240 клиенти на Томас Кук са все още у нас
240 клиенти на "Томас Кук" са все още у нас