НОВИНИ

Пред БНТ: Говори лекарката, приела в Педиатрията починалото 3-годишно дете

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с 3-годишното дете, което почина след като родителите му търсиха помощ в три столични болници. Разследването е започнало след сигнал от родителите. Пред камерата на "По света и у нас" говори лекарката, приела момченцето в Педиатричната болница. По нейни думи детето било прието в лечебното заведение, въпреки че в този момент там нямало свободни легла и за него са били положени адекватни грижи.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:03, 18.11.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

В регистрите на столичната педиатрия няма данни семейството да е потърсило помощ в сутрешните часове, както твърдят родителите. За пръв път то е било прегледано в 12 и 20 ч., а малко по-късно му е направена и пълна кръвна картина. Преценката на лекарите била, че детето е за болнична, но не и за интензивна грижа. Затова и не му било предложено единственото свободно легло в болницата, предназначено за прием на пациент, изискващ интензивно лечение. На родителите било предложено да настанят детето в някоя от по- близките болници.

Д-р Елена Георгиева: Понеже определено състоянието на детето притесняваше родителите, смятахме, че това е най-доброто за тях. Те категорично отказаха. Преценяйки състоянието на детето и състоянието на родителите, практически аз в рамките на 25 минути приех детето в клиниката, което за самата клиника следваше много други усложнения - разместване, включително изписване на деца.

По документи детето е прието в болницата малко след 14 ч. След няколко часа състоянието му се влошило въпреки лечението.

Д-р Димитър Русинов, изпълнителен директор на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев": С оглед на това, че като възможности за наблюдение и лечение са по-добри условията в детската реанимация в "Пирогов" е уредено и колега от там анестезиолог го транспортира. И то е приведено в "Пирогов". Никой не го е разкарвал по други болници.

От "Пирогов" твърдят ,че детето при тях е доведено в изключително тежко състояние.

Проф. д-р Николай Габровски заместник-директор на болница "Пирогов": В "Пирогов" мога да кажа, че са се положили всички възможни усилия.

Загубата на дете е тежка и за лекарите, категорична е д-р Георгиева.

Д-р Елена Георгиева: На мен 24 или 36 часа не ми бяха достатъчни да изляза от състоянието, в което се прибрах. Това родителите няма да го разберат. И много хора, които смятат, че отивайки в болницата, решават своя проблем, също няма да го разберат.

Според юристи до случаи като този обикновено се стига след като се наложи полагането на по-специфични грижи за пациент в тежко състояние.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право: Всеки говори, че имаме много на брой болници, но понякога пациентите се лутат. Те не знаят къде да отидат къде се предлага най-адекватната грижа, от която имат нужда.

Проверката на здравното министерство продължава, а резултатите се очаква да бъдат готови в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите готвят протест заради болничните. Манолов говорил с премиера
Синдикатите готвят протест заради болничните. Манолов говорил с премиера
Недостиг от над 4 млн. лв в бюджета на Русе заради увеличени екотакси
Недостиг от над 4 млн. лв в бюджета на Русе заради увеличени екотакси