НОВИНИ

Бивш посланик: Регионалната сигурност на Балканите не е застрашена

Масовите протести са обхванали Балканите. От какво е породено народното недоволство в Албания, Сърбия и Черна гора и застрашена ли е стабилността на Балканите, коментира бившият посланик в Албания и Косово Боби Бобев в сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
10:14, 08.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Според Боби Бобев протестите в Сърбия и Албания не са свързани помежду си.

Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово: Положението в Албания доста се изостря през последните седмици. Политическо противопоставяне е много характерна черта на албанския вътрешнополитически живот.

Боби Бобев заяви, че след протеста на 16 февруари в Албания, е взето решение за отказ от депутатските мандати. Обвиненията срещу правителство в корупция също не е ново, допълни Бобев. По негови спомени до този момент в Албания не е стигало до отказ от депутатските мандати или горене на депутатски карти.

Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово: Президентът на Албания е популярна фигура в страната си. Той беше министър на културата и съм имал срещи и контакти с него. Беше и кмет на Тирана. Той стана член на социалистическата партия през 2005 година, а месец по-късно и председател на партията, защото е популярна личност.

Според Бобев в Албания има и политически консенсус за интеграционния процес. Там остротата на протестите е нещо типично, въпросът е докога ще продължи това и дали опозицията ще накара правителството да се оттегли и да се насрочат нови избори, допълни той.

Бившият посланик коментира, че протестите срещу срещу сръбския президент Александър Вучич са породени от обвинения в авторитарни методи на управление, блокиране на медийна свобода, както и нефункционираща съдебна система. Според Бобев сръбският президент има по-голяма подкрепа и вероятно ще се справи с протестиращите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС осъди натиска срещу посланика на Германия във Венецуела
ЕС осъди натиска срещу посланика на Германия във Венецуела
На първо четене: Депутатите опростиха задълженията на вероизповеданията
На първо четене: Депутатите опростиха задълженията на вероизповеданията