COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Богатите на мазнини храни са създали съвременния човек

Антрополози от университета американския университет Йейл смятат, че високото съдържание на мазнини в диетата на предците ни е довело до увеличаване на размера на мозъка и появата на съвременен тип човек.

от БГНЕС
11:14, 07.02.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Животът
Богатите на мазнини храни са създали съвременния човек

Учените поставят под въпрос предположението, че консумацията на месо е решаващ фактор за развитието на Homo sapiens. Според тях, преди около четири милиона години, хоминидите, които са предци на хората, са развили вкус към мазнините заради използването на костен мозък, извлечен от големи животни. Това им е дало преимущество, защото мазнините са в състояние да компенсират дефицита на калории.

Според изследователите, осигуряването на достъп до мазнини и консумирането на месо изискват различни подходи. Така за консумацията на месо са били необходими остри инструменти, а костният мозък се добивал с разбиване на костите с камък. На древните хоминиди обаче им се е наложило да измислят нови начини за лов на едри бозайници, за да не зависят от наличието на трупове на животни, убити от хищници.

В публикацията учените допълват, че използването на месни протеини не е енергийно ефективно при липса на мазнини. За тяхната асимилация се изразходва повече енергия, отколкото се разпределя накрая. Това елиминира възможността извличането на енергия от месото на животните да доведе до растеж на мозъка.

Според новата хипотеза, централната нервна система вероятно е започнала да се развива много преди изобретяването на топлинната обработка на животинската храна. Тя улеснява храносмилането и разрушава потенциално патогенни микроорганизми.

Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Търсят трети руски агент за отравянето на Скрипал
Търсят трети руски агент за отравянето на Скрипал