Богомил Манчев: АЕЦ "Белене" може да заработи най-рано през 2028 г.

Първи блок на новата АЕЦ "Белене" би могъл да заработи най-рано през 2028 г. Това коментира в предаването "Още от деня" на БНТ Богомил Манчев, председател на Български атомен форум.

от БНТ
преди 12 месеци
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Манчев прогнозира, че ни очакват дълги и сложни преговори като първия ѝ блок ще заработи не по-рано от 2028 г.

Според него централата ще възвърне инвестицията за 12-17 г. и след това ще печели. Манчев прогнозира, че себестойността на мегаватчас енергия от бъдещата АЕЦ при заявената цена ще е между 28 и 30 евро.

Богомил Манчев, председател на Български атомен форум: Има много работа да се върши. Да продадеш проект за 10 млрд. не е като да продадеш един хляб.

Според него България вече има нужните лицензи за изграждането на АЕЦ "Белене" от Европейската комисия, но трябва да ги потвърди, тъй като собственикът на централата - проектната компания, ще е различен спрямо този, на когото са издадени лицензите през 2012 г. Това може да стане по време на преговорите.

Манчев смята, че АЕЦ "Белене" не може да се строи без Русия, тъй като тя е производител на оборудването и носи отговорност за евентуални дефекти, т.нар. "ядрена щета".

Той приветства включването на съседните балкански държави, но според него ще бъде твърде сложно те да бъдат конституирани като инвеститори. По-скоро тяхната роля би била да да блокират количества енергия, които да платят предварително, т.нар. off takers.

Председателят на атомния форум не вижда пречки Китай да участва като инвеститор проекта. Страната вече е вложила средства в изграждането на АЕЦ "Хинкли Пойнт" във Великобритания, т.е. стъпила е на европейския пазар. Възможно участие има още за френски компании, които проявяват интерес за доставки на оборудване.

Китайската и руската компании имат опит с реактори от типа ВВЕР, което е изискване, поставено в процедурата стартирана от България.

Богомил Манчев коментира, че българската държава би могла и сама да построи АЕЦ "Белене" чрез банкови кредити.

Топ 24
Най-четени